marți, 13 ianuarie 2009

peisagistica

Nu stiu cati dintre voi sunteti de acord cu mine, insa, peisagistica mi se pare cel mai frumos mod de a te exprima prin fotografie. Desigur, sunt cateva reguli de care trebuie tinut cont. Nu le stiu pe toate, sunt la inceput de drum in acest stil, insa, 2 sfaturi:

- nu puneti niciodata linia orizontului pe mijlocul fotografiei. Daca doriti sa suprindeti la nivelul pamantului subiectul, mutati linia orizontului sus la cca. 65% din fotografie, daca subiectul este soarele la apus... rasarit.. nori etc... linia orizontului jos la aceeasi valoare mentionata mai sus.

- un alt lucru care mi se pare de nelipsit este folosirea filtrelor. Fotografia trebuie facuta neaparat cu un filtru de polarizare (exceptie doar cand vreti sa prindeti reflexii pe apa sau orice alta suprafata), filtre graduale (pentru punerea in evidenta a cerului), filtru worm (doar in lipsa luminii soarelui) etc... bineinteles prin cele spuse ma adresez fotografilor carora le permite aparatul folosirea acestora. Daca aparatul nu este prevazut pe obiectiv cu filet atunci incercati sa ajustati fotografia sau sa aduceti afecte in ea cu ajutorul soft-urilor (photoshop, picasa sunt cele mai uzuale) insa rezultatul din pacate nu va fi acelasi.

Parerea mea dupa cateva incercari pe le puteti vizualiza mai jos este ca in acest stil trebuie sa "minti frumos", fiecare peisaj creeaza o anumita stare, acest sentiment nu poate fi copiat in fotografie deoarece cel ce o vizioneaza nu este pus efectiv in fata subiectului, nu simte adierea vantului, frigul, caldura. Un fotograf bun trebuie sa transmita prin imagine magia acelui loc, aftel in cat lucrarea sa transmita un mesaj. Stim din carti... din experienta, ca predominantele de culoare sunt principalele moduri prin care se poate realiza acest lucru.

Deci, presupun ca fiecare dintre noi cunoastem tonurile "calde" si cele "reci".

fotografia de noapte

Si uite ca vine si iarna, plecam de la servici pe lumina slaba sau chiar noaptea si atunci este de inteles ca ne scoate aparatele doar in weekend'uri.
Dar nu trebuie sa fie asa... majoritatea aparatelor foto au functie de reglaj manual si cu ajutorul unui trepied putem fotografia si in aceste conditii.
Primul lucru care trebuie sa'l faceti este sa dezactivati blitul, montati aparatul pe trepied si treceti pe reglaj manual.
In modul de lucru manual sunt trei reglaje de care trebuie sa tineti cont : shutter speed (timpul de expunere) F-ul (diafragma) si ISO.

Fotografiile prezentate sunt facute la Slanic Moldova pe data de 20 decembrie 2008 cu un Canon 40D, 17-85 mm lenz, trepied foto. Sfatul meu este incepeti fotografierea chiar inainte sa se intunece, este perioada aceea in zi cand cerul da o tenta de albastru inchis. Din pacate in fotografiile mele nu am reusit sa fac acest lucru, pontul mi s-a vandut cand fotografiile au fost deja expuse si criticate. Atentie mare insa, intervalul de timp este foarte scurt, cca. 30 min...

2.5'' , F5.6, ISO 1000
6.0'' , F5, ISO 1000
8.0'' , F5, ISO 1600
13.0'' , F5, ISO 640